A kolbászfalu egyik ötletgazdája, Hanó Miklós alpolgármester emlékeztetett arra, hogy a csabai kolbász földrajzi oltalom alatt áll.
A terméket Békés megyében, abraktakarmánnyal hízlalt friss sertéshúsból kell előállítani. Az új fesztiválközpontban egész évben találkozhat a helyi termelők és hentesek által előállított friss és füstölt termékekkel a látogató.
Az épületkomplexum célja a csabai kolbászkészítés hagyományainak őrzése és népszerűsítése lesz a hazai turizmusban. A projekt keretében kolbászfalu épül, benne múzeum, ahol a kolbász történetét mutatják be, továbbá lesz étterem, sertésvágó pont és húsbolt.
A beruházás összértéke bruttó 1,3 milliárd forint, ebből a Dél-Alföldi Regionális Operatív Program keretéből elnyert vissza nem térítendő támogatás - a magyar kormány önerőalapjának forrásával együtt - 1,024 milliárd forint, a többi önkormányzati önerő.
A Csabai Kolbászfesztivál története
Részletek:
Az első év…
"Azok a hagyományok, melyekkel Békéscsaba a sertéstenyésztés- és feldolgozás tekintetében rendelkezik, és amilyen sikeres, népszerű terméknek tekinthető a csabai kolbász, meglehetősen természetes volt, hogy a 90-es évek közepén, amikor az országban egyre-másra szerveződtek a gasztronómiai és egyéb tematikájú fesztiválok, akkor itt a kolbász köré kellett annak létre jönni. 1996-ban írtam le először ezt a kifejezést, hogy Csabai Kolbászfesztivál, és dolgoztam ki egy akkor elképzelt rendezvény vázlatát. Minta nem sok volt a környezetünkben, de a medgyesegyházi Dinnyefesztivál, vagy a bajai Halászléünnep mindenképpen ilyennek tekinthető. Természetesen a müncheni Oktoberfestről tudtunk, de az minden vonatkozásban távolinak tűnt…"
"Hanó Miklós (akkor is alpolgármester) azt javasolta, hogy a szárazkolbászok versenye kerüljön be a programba, mert az az igazi csabai. Tehát már volt sátrunk, húsunk, mi kell még? Reklám! Műsorfüzet és plakát. Felhívtam az egyik barátomat, akiről tudtam, hogy a család ellátására jelentősebb mennyiségű kolbászt csinál. Volt még 7 szál, ezt egy rúdra tettük, és lefényképeztem. Ez lett az alapja az első kiadványainknak… Lonovics László festőművész tervezte az emblémát, mely azóta sokszázezer kiadványon, hirdetésen és a honlapon azonosítja fesztiválunkat."